miércoles, 20 de noviembre de 2013

PERQUÈ LI DEU SERVIR LA CLOSCA?

L’entrada anterior hem parlat sobre el debat que vam tenir per descobrir si les tortugues tenien esquelet intern i que havíem descobert que la closca és un esquelet extern.
Sobre la closca també ens vam preguntar vàries coses com: des de què neixen la tenen dura? O des de que neixen que la tenen? Com que les nostres tortugues eren ja bastant grans no ho vam poder comprovar però una amiga nostra va aconseguir que les tortugues que tenia ella de petita es reproduïssin i va tenir tortugues petites, ens va explicar que des de petites tenen closca i que és dura però no tant de com són grans.
Llavors nosaltres ja vam entrar en debat de perquè els hi devia servir la closca. Alguns de nosaltres dèiem per protegir-se d’altres animals que se les volen menjar i altres companys del grup deien que era per protegir-se els seus òrgans.
A partir de saber que era com un escut de protecció volíem saber qui era el seu depredador i després de buscar molta informació vam veure que un dels depredadors més importants de tortugues era l’àliga real.

Després vam pensar que si la closca de la tortuga es trencava per qualsevol motiu si la tortuga podria continuar viva. No ho vam voler provar de treure-li la closca o fer-li un forat, ja que així es podia morir, ens quedàvem sense tortuga i tampoc li volíem fer mal. Llavors com que no ho vam poder veure en directe o fer-ho nosaltres, vam buscar informació i vam descobrir que les tortugues poden sobreviure amb lesions a la closca, i les escletxes profundes o les porcions desaparegudes de teixit poden reomplir-se d'os i curar-se. Aquesta notícia ens va deixar fascinats, ja que nosaltres crèiem que la closca estava compresa també per la columna vertebral i si aquesta es trencava la tortuga es moria, com nosaltres els humans. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario