lunes, 2 de diciembre de 2013

QUIN DEU SER EL SEU MEDI REAL?

Com bé ens indica el nom, les tortugues mediterrànies viuen en el medi terrestre, però a l’aula ens vàrem preguntar: On deuen viure aquestes tortugues? Viuen sempre en un terrari, en captivitat?
Varem buscar informació i les tortugues terrestres viuen arreu del planeta, des dels deserts fins a Rússia perquè cadascuna s’ha habituat a les condicions climàtiques i de la vegetació del lloc on viuen. Tot i així, la majoría de la població de tortugues terrestres viuen en les regions tropicals i subtropicals del planeta.
A catalunya les tortugues poden haver estat introduides per part de l’home, però cal destacar que hi ha unes tortugues que viuen en llibertat a la Serra d’Albera (Alt Empordà).
Les tortugues a Catalunya també les podem trobar en alguns Parcs Naturals, com per exemple: els Parcs Naturals del Garraf, del Delta de l’Ebre i de la Serra del Montsant. En aquests indrets les tortugues han estat alliberades dins s’uns programes per la conservació d’espècies.
En aquests hàbitats naturals catalans la tortuga mediterrània pastura per zones de cultiu abandonades, dunes costaneres amb vegetació i boscos d’alzina. La climatologia priviliegiada de Catalunya, amb  hiverns suaus i estius calorosos i secs, és favorable per a la supervivència de la tortuga mediterrània, ja que aquesta s’habitua fàcilment al lloc on viu.

  • Com podem veure les tortugues en el seu hàbitat?

Ara que ja sabem on viuen les tortugues mediterrànies i les podem situar a Catalunya, ens agaradaria saber com podem veure les tortugues en el seu hàbitat. Deuen viure en en manades o soles? Cercant informació hem comprovat que les tortugues mediterrànies mai les podrem veure en família perquè els agrada viure soles i només es busquen entre sí per aparellar-se.  Són animals molt resistens que sobreviuen als atacs d’altres animals, com per exemple a: mossegades i incendis. Gràcies a la seva closca dura i el seu cos robust. Acostumen a tenir una vida molt llarga. A l’aula les hem definit com animals “tot terreny” i camaleònics, perquè s’habituen amb facilitat en els diferents espais on viuen gràcies a la seva constitució forta i robusta que les ajuda a tenir una llarga vida.

  • Què significa que una tortuga està en captivitat?

Una tortuga està en captivitat quan neixen en mans dels homes i aquests, s’encarreguen de cuidar-les i d’abastir-les amb aliment i un medi on viure, generlment un terrari. Cada any a Catalunya s’alliberen 320 tortugues als Parcs Naturals, les quals han estat nascudes en captivitat. S’alliberen als Parcs Naturals perquè són espais protegits en els quals és lluita per la conservació i supervivència d’espècies animals i vegetals.

Els nens vàren entendre molt bé que significava tenir un animal en captivitat quan els vàrem explicar que les tortugues que teniem a l’aula estaven criades per persones. És a dir, que no estan en el seu medi natural originari. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario